Nya Trafikskolan Avesta

Teoriprov

Det är det första provet man gör. Transportstyrelsen använder sig av det för att bedöma dina teoretiska trafikkunskaper. Officiellt kallas teoriprovet för kunskapsprov. Teoriprovet kan göras på flera ställen hos Trafikverket. Det börjar med en kort film som visar hur provet går till. Provet består av 70 frågor, varav fem slumpmässiga, är testfrågor som inte ger några poäng. För att bli godkänd måste du ha minst 52 rätt. Provtiden är 50 minuter. Du får ditt resultat direkt efter provet.

Boka provet i god tid hos trafikverket.se och välj vilket språk du vill göra det på. Du måste göra en riskutbildning innan du gör kunskapsprovet och körprovet. Riskutbildningen gäller till den dag du tar ditt körkort eller i högst 5 år. 

Om du vill ha anpassat teoriprov, som till exempel om du har lässvårigheter, om ditt språk inte finns med, förlängd provtid, muntligt kunskapsprov eller tolkprov kan du ansöka om det hos trafikverket.se.

Innan teoriprovet ska du ta en bild på dig själv som ska användas till körkortet. Detta görs på plats i Trafikverkets fotoautomat. Det är därför viktigt att du är där 30 minuter innan teoriprovet börjar. Glöm inte att ta med legitimation.

Du måste ha gjort riskutbildning 1 och 2 (halkbanan) för att få göra teoriprovet. Ett godkänt teoriprov är giltig i 4 månader. Om du inte klarar uppkörningen inom den tiden, måste du göra om teoriprovet.

Börja med körkortet idag!

Funderar du över något?

Vill du komma i kontakt med oss?