Nya Trafikskolan Avesta

Vanliga frågor

Här är svar på de vanligaste frågor vi får. Hittar du inte svar på din fråga är du välkommen att kontakta oss. Svaren är endast avsedda för den här körskolan.

Det är enkelt. Du kan antingen ringa till oss på 0226-195 00 eller på 076-650 53 00, maila oss på info@nyatrafikskolanavesta.se eller boka via e-handel. Ni som är elever kan boka via Elevcentralen.

Ja, vi utbildar till både automat och manuellt växlade bilar.

För att få övningsköra krävs ett körkortstillstånd. Körkortstillstånd kan erhållas från och med att du är 15 år och 9 månader. Du måste göra ett syntest och fylla i blanketter som sedan skickas till Transportstyrelsen.

Ja, det måste du. Detta är en obligatorisk körkortsutbildning som måste vara genomförd och godkänd innan du börjar övningsköra. Både du och den som ska vara handledare ska gå utbildningen. Har handledaren redan ett giltig handledarebevis behöver denne bara ansöka om handledarskap hos transportstyrelsen.se.

För att du ska vara behörig som handledare så måste du vara minst 24 år gammal och ha haft ditt körkort i minst 5 år i de senaste 10 åren.
Tänk på att ditt handledarbevis bara gäller för den aktuella eleven, övningskör du med flera elever måste du göra en ny ansökan för varje elev. Du behöver inte gå handledareutbildningen igen om den redan har en giltig.
Som handledare ses du juridiskt som den som kör bilen vid övningskörning. Det som händer i bilen är med andra ord ditt ansvar.
Mer information hittar du hos körkort.nu.

Hos korkortonline.se kan du räkna ut hur mycket det kommer att kosta.

Ja, är du mellan 18 och 48 år samt arbetslös kan du få låna pengar från CSN. Mer information hittar du hos CSN. Det går även att delbetala med Svea Ekonomi, se "Delbetalning".

Vissa upplever att det är svårt att ta körkort, men man måste tänka på att det är som ett prov, har du pluggat bra till det så kommer det inte vara några problem. Du måste tänka på att det kommer att krävas mycket tid om du aldrig har kört innan eller inte kan reglerna. Har du däremot lite körvana och kan lite trafikregler så kommer det att vara mycket lättare. Det bästa är att kombinera både teori och praktisk körning. Sedan får man inte glömma att ta körkort ska vara roligt och inte tråkigt. Vi på körskolan kommer att se till att du har det roligt medan du lär dig!

Ja, det finns flera applikationer och vi rekommenderar STRs egna app "Körkort nu med Elevcentralen". Applikationen finns både i App Store och Google Play.

Nej, exakt likadana är de inte. Eftersom det enligt lag är förbjudet att kopiera innehållet i kunskapsprovet är frågorna skapade för att vara så lika som möjligt. Vissa frågor kanske är identiska av en slump, men att ha exakt likadana körkortsfrågor som på det riktiga provet skulle vara olagligt.

Det är omöjligt att svara på. Alla är olika och har olika läshuvud vilket gör att tiden som man måste lägga ner varierar mycket. Det beror också på om du redan har vissa förkunskaper, som till exempel om du redan har suttit mycket i bilen som passagerare med en förare som förklarat trafikreglerna för dig och vad de olika skyltarna betyder. Då kommer du förmodligen behöva spendera mindre tid än någon som inte har dessa förkunskaper.

Ja, du som elev är försäkrad genom den trafikförsäkring som finns för övningsbilen. Följer någon annan med dig i bilen är de inte försäkrade.

Hittar du inte svar på din fråga?